Valokuutiot

Vanhojen, jo käytöstä poistettujen kirjojen sivut ovat olleet käytössäni ahkerasti. Niillä on mm. päällystetty kehyksiä ja pohjustettu tauluja. Viimeksi niistä syntyi paperipillejä himmeliin ja nyt ne taipuivat paperiaskartelun myötä valokuutioiksi. Ohje vaikuttaa hankalammalta kuin mitä se todellisuudessa onkaan ja kun ensimmäisen kuution saa valmiiksi, sujuu loppujen taittelu helposti.

_SAM3783

_SAM3781

Ohje kuutioiden taittamiseen:

ohjekuva1Kuutio taitellaan neliön muotoisesta paperista. Ensimmäiseksi paperi taitetaan kulmittain puoliksi. Ja sama toiseen suuntaan, jolloin paperiin syntyy rasti (kuva 1). Sitten paperi taitetaan kahtia molempiin suuntiin (kuva 2), jolloin syntyy 3. kuvan kaltainen tähti. Paperi asetetaan pöydälle kolmion muotoon, ja alakulma taitetaan ylös 4. kuvan osoittamalla tavalla. Sama tehdään vasemmalle kulmalle.

ohjekuva2Ensimmäisessa kuvassa molemmat alareunat on taitettu ylös. Seuraavaksi sama toistetaan kolmion toisella puolella, jolloin saadaan 2. kuvassa näkyvä neliö. Neliön ulkokulmat taitetaan nyt keskelle (kuva 3). Sama toistetaan neliön toisella puolella. Seuraavaksi alakulmat taitetaan ylöspäin 4. kuvan osoittamalla tavalla. Myös tämä toistetaan molemmin puolin.

ohjekuva3Sitten taitetaan ulospäin osoittavat kulmat takaisin keskelle, kuten ensimmäisessa kuvassa. 2. kuvassa näkyy kuinka äsken taitettu kolmio sujautetaan taskuun. Sama toistetaan kaikkien kolmioiden kanssa. 3. kuvassa on valmiiksi taiteltu kuutio, joka saadaan auki puhaltamalla napakasti yläreunassa olevaan reikään.

Yksi kuutio on nyt valmis, enää 39 jäljellä ;D! Led-valot saa sujautettua kuution sisälle kätevästi samasta reiästä, josta kuutio puhallettiin auki.

4 comments

 1. Mari says:

  Kiitos hyvästä ohjeesta! 🙂 Piti heti kokeilla ja hienot tuli! Tein kirjan sivuista, väripaperia ei ollut saatavilla vaikka ne vappuun olisivatkin paremmin sopineeet.

  • nasti says:

   Kiva kuulla että ohjeen avulla tekeminen onnistui 🙂

   Värilliset olisivat kyllä olleet vappuun sopivat, mutta toisaalta nuo kirjan sivuista tehdyt käyvät myös vapunkin jälkeen. Ehkä kuutiot voisi maalata esim. vesiväreillä? 🙂

 2. Jaana says:

  Nämä origami ”vesipommit” ovat tosi hauskoja! Olen tehnyt vanhan karttakirjan sivuista samaan tapaan. Rapujuhliin tein ulkojouluvalojen päälle punaisista ja keltaisista kuultopapereista. Olivat kauniita pimentyvässä illassa.

  • nasti says:

   Nuo karttakirjasta tehdyt kuulostaa tosi hyvältä! Nämä on juurikin siksi ihania, että erilaisilla paperilla saa ihan erilaista ilmettä. Ja eri juhliin teeman mukaisia näyttäviä valoja, eikä tarvitse kuin vaihtaa kuutioita 🙂

Vastaa

42 − 37 =