Siksak-tyyny

_SAM3808

Näistä se idea lähti. Myynnistä poistuneiden kankaiden näytepaloista, jotka kouluaikana eräästä harjoittelupaikasta mukaani hamstrasin. Muutamia vuosia ne ovat kaapissa viereksineet, ja joihinkin pieniin juttuihin olen niitä käyttänyt. Nyt inspiraation iskettyä, syntyi lappusista siksak-tyyny.

_SAM3786Palaset ovat kooltaan noin 20×20 cm ja aloitin projektin leikkaamalla valitsemani palat neljäksi samankokoiseksi suikaleeksi (n. 5x20cm). Mikäli kangasta riittää, kannattaa suikaleista tehdä pidempiä (tämän kokoiseen tyynyyn 5x40cm). Tällöin suikaleita ei tarvita kuin 2/väri. Lappuja ja siten myös eri värejä tässä tyynyssä on yhteensä 9 ja suikaleita siis 4/väri.

Leikkaamisen jälkeen suikaleet ommellaan yhteen niin, että seuraava suikale on aina 3 cm ”alempana” kuin ensimmäinen. Näin jatketaan kunnes 9 eriväristä suikaletta on ommeltu yhteen.

yhteen ommellut suikaleet

Yhteen ommellut suikaleet

Koska omat suikaleeni olivat palojen koosta johtuen vain sen parikymmentä senttiä pitkiä, suikaleista ommeltuja raitapalasia tarvittiin yhteensä 4. Niistä kaksi ommellaan toisten palasten peilikuvana, jolloin siksak-kuvio syntyy helposti.

_SAM3793

Valmiit palaset, joista toinen peilikuvana

Kun kaikki raitapalaset on ommeltu, kannattaa kaikki saumat silittää auki. Tämän jälkeen reunat suoristetaan leikkaamalla niistä pois porrastukset. Palan leveys tässä vaiheessa on 11cm. Seuraavaksi palat leikataan pitkittäin puoliksi, jolloin saadaan 8 (4+4) erillistä 5,5 cm leveää raitapalaa. Pidemmistä suikaleista ommeltaessa palat ovat luonnollisesti leveämpiä, jolloin ne myös leikataan useammaksi suikaleeksi.

_SAM3794

Suoraksi leikatut reunat

_SAM3799

Valmiit suikaleet odottamassa yhdistämistä

Leikkaamisen jälkeen päästään taas ompelemaan, ja suikaleet yhdistyvät tällä kertaa kauniiksi siksak-kuvioksi. Sitten vielä reunojen suoristus, saumojen auki silitys sekä taustakankaan kiinni ompelu, ja valmista tuli!

Vastaa

66 + = 73